• 0(216) 364 07 07
  • info@farkyassimetal.com

Hurda Metal Geri Dönüşümü

Hurda Metal Geri Dönüşümü

Metal malzemelerin hemen hepsi nerdeyse hiç bozulmadan sınırlı olmayan sayılarda geri dönüştürülebilen malzemeler sınıfına girmektedir. Aynı zamanda hurda metal ürünlerinin çevreye olan katkılarının yanında bireysel ve global ekonomiye katkılarının fazla olması da geri dönüşüm sürecini daha da değerli kılan etkilerden sayılmaktadır.

 Geri dönüştürülen metaller, işlenmemiş hammadde ürünlerinin kullanımına karşılık çok daha az enerji tüketimi sağlamaktadır. Ayrıca geri dönüşüm doğal kaynakların korunması hususunda da çok etkin ve önemli bir yöntemdir. Geri dönüşüm sayesinde dünya atmosferine daha az karbondioksit ve daha az miktarda diğer zararlı saydığımız gazlar salınmakta ve bu da sürdürülebilir çevre ve çevre kaynakları için oldukça önemli katkılardan sayılmaktadır.

Dünya çapında yapılan bir analiz, çelik üretiminin yaklaşık %40'ının geri dönüştürülmüş çelikten yapıldığını gösteriyor. Günümüzde hemen her metalin geri dönüştürülebilir olması ve gerekli ihtiyaçların sağlanabildiği dikkate alındığı zaman çok düşük kalan bir oranla karşı karşıya kalınmıştır. Metal geri dönüşüm işlemleri hem ekonomik hem de birçok çevresel faydaya sahiptir. Cevherden yeni metaller yapmak, geri dönüştürülmüş metallerden ürünler yapmaktan çok daha fazla sera gazını atmosfere yayar. Bu emisyonlar iklim değişikliğini etkileyebilir, yüksek düzeyde hava kirliliğine ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca metal geri dönüşümü, doğadan metal cevheri çıkarmaktan çok daha fazla enerji verimliliği sağlar. Enerji tasarrufunun miktarı ürün tipine bağlıdır ancak sağlanan tasarruf hiçbir zaman azımsanmayacak miktardadır. Geri dönüştürülmüş alüminyum da diğer madenler gibi ham maddesinden elde edilebilecek enerjiden daha az enerji kullanımını sağlar ve geri dönüştürülmüş çelik enerjisinden gelecek tasarrufa katıda bulunur. Mıknatıslar, metal geri dönüşüm sürecinde malzemeleri sınıflandırmak için kullanılır. Bu, geri dönüşümcülerin onları karışık atık akışından kolayca ayırmasını sağlar.

Metallerin geri dönüşüm aşamaları ise toplama, sınıflandırma, işleme, parçalama, eritme ve temizleme, metalin katılaştırılmasının ardından son olarak metal çubukların taşınması şeklinde sıralanabilir.

Toplama, metal geri dönüşümünün ilk adımdır. Sadece metallerden oluşan tüm malzemelerin bir araya getirilmesidir. Çeşitli metaller sahada farklı maliyetleri temsil eder. Hurda metal sahası, metal toplama noktalarıdır. Sınıflandırma, metaller toplandıktan sonraki adımdır. Bu, geri dönüştürülemeyen ve dönüştürülebilir maddelerin ayrılmasıdır. Geri dönüştürülmüş metalin kalitesinin çok önemli olduğunu belirtmekte de ayrıca fayda var. Yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş ürünler bu nedenle, sınıflandırma sürecinde sıkı bir kalite kontrolünden geçerler. Sonraki adım, metali sıkıştırmak ve ezmeyi barındıran işleme aşamasıdır. Tüm geri dönüştürülmüş malzemeler mekanik olarak sıkıştırılır ve parçalanır, bu şekilde daha az yer kaplarlar. Metal ezildikten sonra kırma işleminin başlaması parçalamadır. Metal, daha fazla işlemeye izin vermek için küçük parçalara veya levhalara bölünür. Eritme ve temizle aşamasında gerçekleştirilen eritme, büyük bir fırında yapılır. Her metal, kendine has özellikleri nedeniyle metali eritmek için özel olarak tasarlanmış bir fırına yerleştirilir. Eritme işlemi tamamlandıktan sonra temizleme aşamasına gelinir. Metaller türlerine göre farklı şekillerde yıkanır. Nihai ürünün temiz ve kaliteli olması için metal temizliği yapılır. Temizlendikten sonra, erimiş metal katılaştırılmak üzere bir soğutma odasına taşınır. Bu aşamada hurda metal yeniden kullanılabilir bir katı metale dönüştürülür. Son olarak malzeme tasarlanıp üretildikten sonra ürün paketlenir ve istenilen şekilde sevk edilir.